28 Temmuz 2011 Perşembe

Güneş ışınlarının zararları ve korunmak için ne yapılmalı, alınacak önlemler nelerdir?

Korunmasız güneşe maruziyet, cilt ve göz kanseri dışında kataraktriskini artırırken, aynı zamanda da bağışıklık sistemini baskılıyor.

ntvmsnbc ve Ajanslar

ANKARA– Uzmanlar, bağışıklık sisteminin baskılanması sonucu her türdenhastalığın hem daha kolay yerleştiğini hem de yerleştikten sonrahastalığın çok daha ağır seyrederek ölüm riskini artırdığı uyarısındabulunuyor.

AnkaraÜniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Recep Akdur, dünyada yaklaşık 13 milyon insanın cilt kanseriolduğunu söyledi.

Ciltkanserinin en önemli nedeninin güneşe maruziyet olduğunu vurgulayanAkdur, ”Her sene tanı konulan kanserlerin üçte biri cilt kanseridir.Güneşten korunmayan insanların yaklaşık beşte biri 65 yaşına kadar ciltkanserine yakalanmaktadır” diye konuştu.

Akdur, her yıl iki yüz bin insanın öldürücücilt kanserleri olan melanomaya yakalandığını ifade ederek, bunlardan 65bininin erken yaşta yaşamını yitirdiğini belirtti. Yüz milyon nüfuslubir ülkede her sene yaklaşık 3 bin 500 kişinin cilt kanserine bağlıhayatını kaybettiğine dikkati çeken Akdur, bundan kaçınmanın en kolayyolunun aşırı güneşe maruz kalmamak olduğunu dile getirdi.

CİLT KANSERİNİN GÖRÜLME SIKLIĞI HER YIL ARTIYOR
Ciltkanserlerinin görülme sıklığının, bir önceki yıla oranla her sene yüzde4-5 oranında arttığını vurgulayan Akdur, ”Çünkü bir yandan ozontabakası incelirken, öte yandan keyfi olarak güneşe maruz kalaninsanların sayısı artmaktadır. Yanlış bilgi ve inanç nedeniylemilyonlarca insan plaj ve havuz gibi açık alanlarda uzun uzun güneşbanyosu yapmakta veya sokakta dolaşırken çok basit önlemler ile bedeninikorumak yerine onu adeta güneşin zararlı etkilerine sunmaktadır” dedi.

Akdur, ozontabakasının incelmesi nedeniyle güneşten dünyaya ulaşan ultraviyoleışınlarının miktarının da arttığına işaret ederek, ”Yapılan çalışmalaragöre, ozon tabakasındaki her yüzde 10′luk azalmaya karşılık ciltkanserlerine 300 bin yeni vaka ilave olmaktadır” diye konuştu.

GÜNEŞ, YALNIZCA CİLT KANSERİNE NEDEN OLMUYOR
Güneşin,yalnızca cilt kanserine neden olmadığını, aynı zamanda gözlerde deönemli hasarlara yol açtığını anlatan Akdur, şöyle devametti:”Fotokeratitis, fotokonjonktuvitis, pitergium, göz kanseri vekatarakt bunların başlıcalarıdır. Dünyada yaklaşık 18 milyon insankatarakt nedeniyle görmemektedir. Oysaki bu hastalıklardan korunmak içingözleri güneşten korumak yeterlidir. Bunlardan daha da kötüsü korumasızgüneş maruziyeti bağışıklık sistemini baskılıyor ve bu nedenle de hertürden hastalık hem daha kolay yerleşiyor hem de yerleştikten sonra daçok daha ağır seyrederek ölümle sonuçlanıyor.”

KİMLER TEHLİKE ALTINDA?
Akdur’unverdiği bilgiye göre, güneş herkes için tehlikeli yaratıyor, ancakçocuklar ve bazı özelliliklere sahip olan kişiler daha çok risk taşıyor.Esmer ve kahverengi cilde sahip olanlar güneş maruziyetini daha çoktolere edebiliyorlar, ancak bu onlar da tehlike yaşıyor. Bronzlaşmayeteneği az olanların çok dikkatli olması gerekiyor. Bu nedenle, sarışıntenliler, mavi-yeşil ya da ela gözlüler, açık sarı veya kırmızı renksaçlılar, ciltleri bronzlaşmak yerine güneş yanığı oluşanlar, geçmiştegüneş yanığı hikâyesi olanlar, derisinde ben veya bol çil olanlar,ailesinde cilt kanseri bulunanlar için risk artıyor.

KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Bunedenle özellikle plaj havuz ve benzeri yerlerde saat 10.00-16.00arasında kesinlikle güneş banyosu yapılmamalı. Yaz boyunca doğrudangüneş alan yerler yerine daima gölge alanlar tercih edilmeli. Özellikle10.00-16.00 saatleri arasında daima geniş siperli şapka ve kapalıelbiseler giyerek baş boyun ve yüzler güneşten korunmalı. Yaz aylarındadaima UV-A and UV-B’yi tam süzen gözlükler kullanılmalı. Yüzerken ya dagüneşlenirken bedenin açık yerleri en az 30 faktörlü güneş kremleri ilekorunmalı.

Güneştenkorunmanın en iyi yolunun gölge olduğu unutulmamalı ve bu nedenle deplaj havuz ve benzeri alanlarda şemsiyesiz oturulmamalı. Özellikleçocuklar ile 35 yaşın altında olanlar, doğrudan güneş ışığına maruzkalacak şekilde güneş banyosu yapmamalı. Bulutların güneşten korumadığızamanlarda daha dikkatsiz davranılması nedeniyle cildin daha çok hasargördüğü unutulmamalı. Havuz veya denizde giyilen ıslak giysinin güneştenkorumadığı, aksine yaktığı unutulmamalı.

0 yorum:

Yorum Gönder