31 Mayıs 2011 Salı

Ölüm Tarihini Hesaplayan Adam De Moivre


Abraham De Moivre
Abraham de Moivre bir Fransız matematikçidir.Ancak Protestan olduğu için, 1685′de Fransa’da Nantes Fermanı’nin XIV. Louis tarafından feshedilmesi ve Fontainebleau Fermanı ile protestanlık yasadışı ilan edilmesi nedeni ile İngiltere’ye göçmüştür. De Moivre analitik geometri ve olasılık kuramı alanlarının gelişmesinde öncü çalışmalar yapmıştır.De Moivre teoremi olarak bilenen ve bir karmaşık sayısının kuvvetini alma işlemini kolaylaştıran teoremi ilk defa ifade etmiştir.
De Moivre’nin oldukça fakir bir hayat sürdüğü hatta santranç turnuvalarından kazandıgı para ile geçindiği söylenir.”The Doctrin of the changes” adlı kitabında oyunlar teorisinden bahseder.De Moivre’nin hayatıile ilgili birde ilğinç bir olay anlatılır.Rivayete göre De Moivre kendi ölüm tarihini hesaplayabilmiştir.De Moivre hesabına göre:
Ölümünden kısa bir süre önce hergün önceki günden 15 dakika daha fazla uyudugunda günde 24 saat uyuduğu gün ölecegini söylemiştir.
Gerçektende Londrada ölen De Moivre’nin hesapladığı gün olan 27 Kasın 1754 tarihin’de öldüğü söylenir.Fibonocci sayılarının n. terimini bulan, förmül geliştirmenin yanında karmaşık sayılarla trigonometri arasındaki bağıntıyı veren teoremi hesaplamıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder